Receptie hapjes Gravad lax Bon Goesta

In de grond begraven zalm

Gravad laks is al jaren een populair gerecht in onze cateringzaak, als hapje op een receptie, verwerkt in een voorgerecht, met een fris slaatje erbij.

Gravad laks is ontstaan in Scandinavië, waar vissers hun gezouten zalm op de vloedlijn gingen begraven. In een tijd dat er nog geen koelkasten voorhanden waren konden ze op deze manier hun kostbare vis langer bewaren. Etymologisch komt de naam enerzijds van ‘gravad’ wat zoveel betekent als ‘in de grond, begraven’, anderzijds van laks of lax wat zalm is, begraven zalm dus.

Tegenwoordig wordt de zalm eerst ingewreven met een mengeling van groene kruiden, meestal dille of kervel en dan in een mengeling van zout en suiker, eventueel gearomatiseerd met kruiden of specerijen, gelegd om dan onder druk van een gewicht te marineren.

Nieuwsgierig om te zien hoe wij onze gravad laks maken, kijk dan snel naar het filmpje op youtube.

 

Niets leuker dan nieuwe hapjes te mogen ontdekken op een event … en al zeker als er een mooi verhaal aan vast hangt!