Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Events  / BBQ… van vuur tot Asterix en Obelix

BBQ… van vuur tot Asterix en Obelix

Het is volop lente, hopelijk volgt het lenteweer snel! Goed weer buiten, iets lekker om te drinken, de geur van de barbecue, nog een beetje extra kruiden opgooien om de buren jaloers te maken, je kent het wel. In dit blogbericht dompelen we jou graag onder in de geschiedenis van de BBQ en de verschillende soorten … wat wij voor jou in petto hebben is dus veel leesplezier.

Van waar komt de BBQ?

Het ontstaan van de BBQ gaat terug tot de ontdekking van het vuur zo’n 500.000 jaar geleden. Vuur houdt de mensen warm maar zorgt tevens voor de mogelijkheid om vlees en groenten te bakken.  Daardoor konden de mensen uit die tijd vlees en groenten makkelijker verteren en verminderde de kans op een salmonellavergiftiging.

Een andere heel belangrijke uitvinding is die van het vleesmes of het vuursteenmes waardoor men het vlees in kleinere stukken kon snijden.  Daardoor was het vlees sneller gaar bij het bakken ervan.

Het Franse woord “Boucanier” behoort tot de geschiedenis van barbecue. “Boucan” betekent “gerookt vlees”.  Dit woord gebruikten de Taino-indianen die vroeger  in Puerto Rico, Hispanola en een deel van Cuba woonden. Een indiaan die zijn vlees rookte was dus een “Boucanier”. Boucanier gebruikte men later ook om piraten te beschrijven omdat heel veel van de indianen zich als piraten manifesteerden. ‘Barabicu’ betekende oorspronkelijk ‘het veilige vuurbed’ in hun taal.

Anderen zeggen dat het woord ‘barbecue’ afkomstig is van de Fransen. In de tijd van Asterix en Obelix, toen zwijnen aan een braadspit werden geroosterd. Zo’n braadspit noemden ze in de volksmond “erin bij de baard (barbe in het Frans), eruit bij de staart (queue in het Frans)” genoemd, letterlijk van kop tot teen dus. “Barbe et queue” zou dus uiteindelijk geëvolueerd zijn naar het woord die we nu gebruiken: barbecue.

In 1952 werd door George Stephen de moderne BBQ uitgevonden zoals we deze vandaag kennen. Tijdens een zeiltocht kreeg hij het idee bij het zien van een scheepsboei om hiervan een barbecue met deksel te maken. Daarvoor werd er gebarbecued met een grillrooster op een bakstenen muurwerk. Hij besliste om de scheepsboei in twee te zagen, het bovenste deel werd het deksel en het onderste de ketel. Hij plaatste er drie poten onder voor de stabiliteit, een handgreep op het deksel en zo was de eerste kogelvormige barbecue geboren.

Wilt u een BBQ organiseren voor meer dan 50 personen? Informeer dan zeker bij ons naar onze unieke en vooral ambachtelijke BBQmenu’s! Van hapje, hoofdgerecht t.e.m. dessert … alles gaat op de BBQ!

Bekijk alvast enkele sfeerbeelden op onze Facebookpagina  of op ons Youtubekanaal.

Hieronder kan je het concept in actie zien in een kleine brochure. Staat het te klein? Rechtsonder kan je op de vier haakjes klikken en dan kan je genieten van de volledige ervaring van ons BBQ-concept.

Contacteer ons telefonisch op het nummer 09 335 27 77 of mail naar [email protected] voor vrijblijvende informatie.

#BBQ #bbq #barbecue #grill #rooster #bbq-event #carnivent #vlees #vis #salades #lekkereten #cateraar #catering #gent #bongoesta #proefbeleefherinner