Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Food  / Hachis Parmentier

Hachis Parmentier

We spelen een spelletje vandaag! Zeg 10x na elkaar zo snel mogelijk ‘hachis parmentier’! 🙂 Tenzij je op een openbare plek bent, dan NIET doen… straks denken de mensen nog dat je een niesaanval hebt en word je genadeloos in quarantaine gezet 😉

Maar wat is Hachis Parmentier nu weer precies? En waaraan heeft het deze tongbreker van een naam te danken? Een verhaaltje…

Er was eens, lang, lang geleden (meer bepaald van 1737 tot 1813) een zekere Antoine-Augustin Parmentier, een Fransman bien-entendu, met zo’n voorname -euh- voornaam 🙂

Parmentier was militair apotheker en agronoom. Tijdens zijn krijgsgevangenschap in Pruisen kregen de Franse manschappen een tijdlang alleen aardappelen te eten. Onze moderne voedingsdriehoek zou er krom van trekken, maar tot Parmentiers verbazing raakte niemand ondervoed of uitgeput. Enfin, toch niet door het eten van de patatjes, we laten even in het midden of het oorlog voeren an sich niet ietwat vermoeiend moet zijn geweest.

In 1769 vroeg de academie van Besançon via een prijsvraag om een oplossing voor de heersende hongersnood. Parmentier herinnerde zich dat zijn manschappen tijdens de zevenjarige oorlog alleen aardappelen gegeten hadden en dat allen in leven waren gebleven (of toch alleszins niet het loodje hadden gelegd door het eten van de desbetreffende aardappeltjes). Hij verklaarde dat de aardappel een goed medicijn was tegen dysenterie, won de prijsvraag en deed er vanaf dat moment alles aan om de bevolking aardappelen te laten eten. Parmentier bedacht wel twintig verschillende manieren om aardappelen te bereiden, waarvan Pommes Parmentier* er één is.

Ondertussen zijn er heel wat varianten op de Pommes Parmentier (die nu eerder als bijgerecht wordt geserveerd). De Hachis Parmentier is er één van en bevat naast aardappelen gehakt en groenten.

Benieuwd naar andere variantjes? Snuister deze week zeker eens in ons take-away aanbod!

  • Gegratineerde witloofrolletjes met hesp – puree – kaassaus – 17,50€
  • Gegratineerde parmentier met pladijs – witte kool – puree – kaassaus – 19,50€
  • Vegetarische gegratineerde parmentier met pied de mouton champignons – witte kool – puree – kaassaus – 17,50€

Bestel nu jouw hartverwarmende laagjes ovenschotel en maak het extra gezellig tijdens deze al wat killere, nattere herfstdagen!

* Pommes Parmentier: geschilde aardappelen, in kleine blokjes gesneden, geblancheerd en gedroogd, in boter goudbruin gebakken en gegarneerd met gehakte peterselie.