Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Food  / Mozzarella: een Italiaanse delicatesse
Bon Goesta caprese mozzarella Italiaans gerecht

Mozzarella: een Italiaanse delicatesse

Van waar komt de mozzarella?

Mozzarella is een witte kaas afkomstig uit Italië en wellicht een van de meest populaire kaassoorten ter wereld. Vergeleken met andere kazen is het een beetje de vreemde eend in de bijt; wit, slap, elastisch maar wel heel lekker. Je kan het gebruiken bij verschillende salades, op een pizza, mozzarellasticks,… en nog zóveel meer.

Koemelk versus buffelmelk

Mozzarella kan je opdelen in 2 grote categorieën. De eerste categorie is de ‘gewone’ mozzarella. Hierbij wordt de kaas geproduceerd van koemelk. Deze soort zal er iets geliger uitzien, en is ook anders van structuur en smaak.

Dan heb je de tweede categorie mozzarella die geproduceerd is uit buffelmelk. De échte, oorspronkelijk mozzarella, is jammer genoeg ook iets duurder dan de koemelkmozzarella. Hier kunnen we ook een opsplitsing maken tussen mozzarella di bufala en mozzarella di bufala campana. Ingewikkeld? Nee, helemaal niet.

Eerst bespreken we de mozzarella di bufala. Zoals hierboven vermeld, wordt deze kaas vervaardigd uit buffelmelk. Buffelmelk is tegenover koemelk iets moeilijker te verteren en kan je een zwaarder gevoel geven. Langs de andere kant bevat buffelmelk minder cholesterol en is het goed voor mensen die lijden aan obesitas, nierziekten,… (Haenraets, 2018).

Wat is nu het verschil tussen di bufala en di bufala campana?

Mozzarella di bufala bestaat uit een combinatie van koe -en buffelmelk. Als er di bufala campana op de verpakking staat, wil dat zeggen dat de kaas uit 100% buffelmelk bestaat,  afkomstig uit de regio tussen Roma (Lazio), Salerno (Campania) en Foggia (Noord-Puglia) . Dat zal normaal ook duidelijk op de verpakking staan aangezien het een échte delicatesse is waar de Italianen heel fier op zijn. De samenstelling van deze mozzarella wordt in Italië zelfs beschermd door de wet.

We namen alvast een kijkje in Italië bij onze leverancier “Ponte Reale” hoe zij de buffelmozzarella maken.  Nieuwsgierig? Bekijk dan op Facebook de foto’s.

Lactose intolerantie en koemelk allergie

Nog een klein wist je datje … er durft nogal eens verwarring te ontstaan over het feit dat mensen met lactose intolerantie buffelmozzarella wel kunnen verdragen. Voedingscoach Karolien Hermans (2016) schrijft dat er een verschil bestaat tussen lactose intolerantie en koemelk allergie. Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij ‘gewone’ mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk. Zij zullen jammer genoeg niet van deze Italiaanse delicatesse kunnen genieten.

Mozzarella in de keuken

Bon Goesta werkt heel graag met deze Italiaanse delicatesse. Zij hebben dan ook een aantal lekkere gerechten met mozzarella. Hier een aantal voorbeelden:

Caprese: de Italiaanse klassieker met buffelmozzarella, basilicum en tomaten

Pizza’s: Ze gebruiken mozzarella op hun zelfgemaakte pizza’s

Involtini: zwaardvisrolletjes met buffelmozzarella, couscous en salsa verde

Parmigiana: aubergineschijfjes met tomaat en mozzarella

Bocconcini: mozzarella die gepaneerd wordt en nadien gefrituurd

Zin gekregen in mozzarella of een van onze andere Italiaanse specialiteiten?

Contacteer ons telefonisch op het nummer 09 335 27 77 of mail naar [email protected] voor vrijblijvende informatie.

Kijk ook zeker onderstaand filmpje waar we op bezoek gaan bij onze mozzarellaleverancier!

 

 

#mozzarella #mozzarelladibufala #mozzarelladibufalacampana #kaas #italiaans #buffelmelk #pontereale #campana #events #catering #cateraar #gent #bongoesta #proefbeleefherinner

 

Literatuurlijst:

Haenraets, L. (2018, september). Vergelijking tussen koemelk en buffelmelk Per Ayurveda [Blogpost]. Geraadpleegd op 19 maart 2019, van http://nl.hair-action.com/gezondheid-en-welzijn/vergelijking-tussen-koemelk-en-buffelmelk-per-ayurveda/

Hermans, K. (2016, 14 september). Een lactose intolerantie versus koemelk allergie [Blogpost]. Geraadpleegd op 19 maart 2019, van http://www.kantienkarolien.com/een-lactose-intolerantie-versus-koemelk-allergie/