Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Food  / Een Gents zooitje

Een Gents zooitje

Geraardsbergen is de hoofdstad van de mattentaart, Brussel en Luik zijn dan weer bekend voor zijn wafels en in Gent is Gentse waterzooi een typisch streekgerecht.

Bepaald lekker klinkt de naam nu niet echt, Gentse waterzooi. Waterzooi lijkt op zooi, rommel, vuiligheid… En dat klopt ook! Daarvoor moeten we eventjes terug in de tijd namelijk de 13e eeuw. In de 13e eeuw stonden er aan de Braempoort heel wat molens. Heel wat graan kwam per ongeluk in de rivier terecht en dat trok heel wat vissen aan. Met als gevolg dat de vissen in de rivier floreerden. Dit was een geschenk voor de arme Gentenaar. Zij konden op een heel goedkope manier aan eten geraken. Volgens Gents Volkskundige Richard Vankenhove is Gentse waterzooi een puur Gents gerecht van zeven soorten riviervis namelijk: baars, barbeel, bliek, karpem, paling, snoek en zeelt.

Veel mensen kennen vandaag de dag het gerecht op een heel andere manier namelijk met kip. Daarvoor moeten we minder ver terug in de tijd gaan. Eind de 19e eeuw werden er heel wat fabrieken gebouwd in Gent als gevolg van de industrialisering. De rivieren veranderden in vervuilde rioolwaters en de vis verdween. Mensen gingen op zoek naar een goedkoper alternatief en vonden dat bij de vele kippenboeren die toen aanwezig waren in Gent.

Bij Bon Goesta houden we van ambacht en authentieke gerechten. Voor ons bestaat er komende zaterdag maar één soort Gentse Waterzooi en dat is het gerecht met de vis uiteraard. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober kan je in ons restaurant De Lieve Goeste in Lievegem komen genieten van de échte Gentse waterzooi. Toch liever vlees? Geen nood…de ribbetjes staan ook op het menu.

Wil je deze klassieker niet missen? Reserveer dan hier! Reserveren is ook mogelijk op het nummer: 09 335 27 77  of mailen naar:  [email protected]