Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / nieuws  / De villa’s van het Brentakanaal bij Venetië

De villa’s van het Brentakanaal bij Venetië

Tijdens één van de fantastische Italië-reizen reden Dieter en Katrien in de omgeving van Venetië en Padua langs de prachtige villa’s die zich uitstrekken over de groene regio. De aanleg van het Brentakanaal tussen Venetië en Padua begon reeds in de 16de eeuw.

Brentakanaal

Deze ‘nieuwe waterweg’ werd ontworpen om goederen en mensen van Venetië naar het achterland te verplaatsen, maar ook om producten van het platteland naar de stad te vervoeren. Het was de Venetiaanse adel, aangetrokken door de groene omgeving, die hier hun weelderige villa’s bouwden. Het werd een favoriet toevluchtsoord onder de aristocratische klasse, om te ontsnappen aan de hitte van de stad en te genieten van een natuurlijke omgeving in het platteland.

Twee aparte dagen trokken we erop uit om te rijden langs het Brentakanaal en op ontdekking te gaan. Naast een intensieve autorit was de verkenning van op het water met de boot waarschijnlijk beter geweest, stoppen met de auto langs de villa’s was niet altijd evident. Mocht je dit in de zomer doen wanneer het verkeer drukker is raden we aan om dus zeker de bezoeken te plannen met de boot. Tijdens deze rondvaarten zijn er ook heel wat excursies naar de verschillende villa’s.

De beste architecten werden in de arm genomen om deze ‘paleizen’ te ontwerpen. Grote namen als Palladio en Tiepolo zijn verantwoordelijk voor symmetrie, schoonheid en elegantie. De ene na de andere vorstelijk villa met prachtige tuin werd het eindresultaat. Het werd bij wijze van spreken een soort verlenging van het beroemde Canal Grande waar de adel hun weelderige feesten in tuinen en salons organiseerden.

Weet wel dat niet alle villa’s toegankelijk zijn voor het publiek.  Het bezoek van de verschillende patriciërswoningen geeft jou een blik op het decadente leven waar de Venetianen beroemd om waren.

Villa Foscari

De eerste villa die we passeren, is Villa Foscari, een ontwerp van de beroemde Renaissance-architect Andrea Palladio in 1559. Deze beroemde villa staat beter bekend als Malcontenta. Volgens een legende woonde hier een nobele dame, die vanwege haar ontrouw hier werd verbannen. Dertig jaar lang woonde ze hier, zonder uit de ramen naar buiten te kijken. De tuin was compleet overwoekerd en haar ongeluk doordrong het hele huis, waardoor het de ‘villa van ontevredenheid’ werd.

 Villa Pisani

Het plaatsje Stra is wereldberoemd omwille van de imposante en monumentale Villa Pisani en kan zonder twijfel worden beschouwd als de ‘Koningin van de Venetiaanse villa’s’. We waanden ons eigenlijk even in Versailles want als je Villa Pisani bezoekt, zie je toch heel wat gelijkenissen.

Andrea Pisani Alvise bouwde deze prachtige villa en was een verlengstuk van het hofleven, om te kunnen pronken met hun rijkdom. Er zijn zo maar even 114 kamers omdat Pisani de 114de doge van Venetië was. De grote zalen waren ingericht om indruk te maken. De mooiste fresco’s en kunstwerken sieren de vertrekken, waaronder het meesterwerk van Tiepolo. Toen het gezin door decadentie en gokken in geldnood kwam, werd het verkocht aan de Habsburgers. De keizerin van Oostenrijk ontving hier de aristocratie van Europa, inclusief koningen en tsaren. Vervolgens werd het in 1807 verkocht aan Napoleon en bij de eenwording van Italië ging dit ‘paleis’ naar de staat en is sindsdien bekend als ‘La Nazionale’.

De vlakke barokke tuin werd tussen 1730 en 1740 aangelegd. Het dominante centrale kanaal in de tuin pas in het begin van de 20ste eeuw. We liepen er zelfs even door een leuk doolhof en pergola’s bedekt met bloeiende wijnstokken.

Venetië incentivereis Bon Goesta - Jarno De Smet groeistrateeg business coach04

Aangename afwisseling met de steden

De Riviera del Brenta met al zijn villa’s zijn absoluut een lust voor het oog en brengen je naar een ander tijdperk. De weelderige herenhuizen met prachtig aangelegde tuinen zijn een aangename afwisseling tijdens een citytrip aan Venetië of Padua waar het veel drukker is.

Giusti tuin in Verona

Zelfs buiten deze omgeving zijn er mooie tuinen te bewonderen.  De Giusti tuin in Verona is een fascinerende tuin met strakke gazons, standbeelden, grote trappen en kunstmatige grotten. De Giusti tuin heeft alles wat een Renaissancetuin mooi maakt: een geometrische indeling van bloembedden en hagen, fonteinen, grotten, mythologische standbeelden, lanen van cipressen en een doolhof. Het is al jaren één van de mooiste en meest bezochte tuinen in de Veneto. De klif en terrassen bieden een prachtig uitzicht.

 

 

#Venetië #Brentakanaal #villafoscari #villapisani #businesstrip #reis #incentivereis #Italië #italiaans #giusti #Verona #catering #cateraar #gent #bongoesta #proefbeleefherinner