Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Beleef het via onze filmpjes  / Pannenkoeken bakken voor Lichtmis
Bon Goesta cateraar Gent Oost-Vlaanderen_opendeurdagen Steylaerts_pannenkoeken

Pannenkoeken bakken voor Lichtmis

Geen catering zonder pannenkoeken!

40 dagen na Kerstmis, op 2 februari, is het Lichtmis. En dat vieren we in Vlaanderen traditioneel met pannenkoeken!

Pannenkoeken eten op 2 februari is een oeroude traditie. Maar weten jullie eigenlijk waarom?

In onze cateringzaak gingen we in Gent alvast met ons team op zoek naar het verhaal achter de pannenkoek en kwamen we op het volgende uit …

Haardkoeken of pannenkoeken?

2 februari was vroeger één van de twee dagen per jaar waarop de bevolking van het platteland van hoeve en van werk konden veranderen en waarop nieuwe dienstmeisjes en knechten werden aangenomen. Ze vierden dit toen door het eten van haardkoeken.  Deze haardkoeken werden later pannenkoeken.

Feest van het licht

2 februari is tevens de 40ste dag na Kerstmis. Naar joodse gewoonte moest Maria die dag, 40 dagen na de geboorte van Jezus, gezuiverd worden in de tempel en bracht ze hierbij zoen- en lichtoffers. In de joods-christelijke traditie werd deze dag daarom “het feest van het licht”  en werden er kaarsenprocessies gehouden en pasgeboren baby’s gezegend.

Pannenkoeken zouden, door hun vorm en kleur, ook verwijzen naar de zon en het licht.  Vanaf februari zijn de gure donkere winterdagen voorbij en kijken we uit naar de lente. De kippen leggen opnieuw genoeg eieren om het pannenkoekenbeslag van te maken.

Lichtmis wordt beschouwd als een dag van voorspoed. Zo zou het geluk brengen om met je rechterhand een pannenkoek omhoog te gooien terwijl je met je linkerhand iets van goud vasthoudt.  Zo doet het zelfs de ronde dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet, een rijk en gelukkig jaar voor de deur heeft staan. Reden te meer om dus zeker een extra pannenkoek te eten!

Zelfs voor het pannenkoeken bakken blijkt er een gezegde te zijn:  “Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm”. 

Oude tradities in ere houden

Het is dus duidelijk dat het een oude traditie is dat er op Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Zelfs op de school van onze oudste zoon doen ze mee aan deze traditie en aten we met z’n allen pannenkoeken en gingen we mee op de lichtjesstoet met alle ouders en kinderen.

In februari verzorgen we elke zaterdag de catering tijdens de opendeurdagen in Steylaerts in hun vestiging in Lier (bij Antwerpen) en Temse (Oost-Vlaanderen).  Één keer raden wat we klaarmaken deze maand?  “Pannenkoeken!”

Zo blijft de traditie in ere …

 

#catering #cateraar #gent #oost-vlaanderen #cateringvanuitonshart #samenopzoeknaarverhalen #tradities #ambacht #opendeurdagen #bedrijfscatering #steylaerts #badkamerrenovatie #bongoesta #proefbeleefherinner