Maple syrup it is!

Aangezien dit de periode van het jaar is in Canada dat men de Maple sirop maakt mocht dit natuurlijk niet ontbreken in onze take-away foodboxen voor Pasen.  We laten jullie heerlijk genieten van onze huisgemaakte American Pancakes met Maple sirop in onze Bunny Breakfastbox en Bunny brunchbox. ????????????

Zin om meer te ontdekken over dit heerlijk goedje? ????????

 

“Maple Syrup” is super populair door zijn heerlijke zachte en zoete smaak. Bij ons is dit beter gekend als ‘esdoornsiroop’ of ‘ahornsiroop’.  Canada is de grootste producent ter wereld en doen dit bijna op alles … hun ontbijtgranen, op de granola, hun pannenkoeken, in de koffie, door de yoghurt, … noem maar op!  ????????‍???? Ze verwerken het ook in koekjes, hun dranken, yoghurt, …  Wanneer jullie dus hopelijk snel op reis mogen naar Canada mag een souvenier zoals de ‘maple syrup” dus zeker niet ontbreken ????.

Hoe maakt men de maple syrup?

Het productieproces van de siroop is een heel natuurlijk proces en vertrekt logischerwijs vanuit de esdoorn.  ???? Later is men moderne technieken gaan toevoegen om op een grootschalige basis de productie als verdienmodel te kunnen omzetten.

Wanneer de nachten nog koud zijn neemt de esdoorn in de lente zijn water op uit de grond.  Wanneer het tijdens de dag warmere temperaturen zijn zorgt de druk ervoor dat dit het water terugduwt naar de basis van de boom.  Men draait echter een kraantje in de boom en hangt hier een emmer onder.

Op die manier kan men het sap uit de boom dat terugstroomt naar beneden om een gemakkelijke manier aftappen.  Men herhaalt dit proces ongeveer 12 tot 20 dagen en tapt hierbij dagelijks het sap af.  Afhankelijk van de regio’s in Canada doet men dit meestal tussen begin maart en eind april … men is dus op dit eigenste moment volop bezig in Canada.

Blijven tappen uit een boom

Op basis van de diameter van de boom, de groeisnelheid en de gezondheid berekent men hoeveel men kan tappen uit een boom.  Let wel: bomen met een diameter van minder dan 20 centimeter kan men niet gebruiken.  Om er echter voor te zorgen dat het natuurbehoud blijft bestaan en om elk jaar opnieuw de bomen te kunnen gebruiken heeft men maatstaven bedacht.  Binnen die maatstaven kan men bijv. maar maximum drie taps per boom zetten per seizoen en moet de stam dus dik genoeg zijn.  Op die manier gaat het niet ten koste van de natuur en gaan er geen bomen kapot.

Sugar house

Na het aftappen komt het sap terecht is het ‘sugar house’.   Men dikt er het sap in tot de uiteindelijke ahornsiroop en gaat het bottelen. Men stuurt het sap door de leidingen van de opslagtanks naar een verdamper (een soort hoge geribbelde pan). Tijdens dit proces in de verdamper verhit men het sap langzaam en gaat het indikken doordat het waterige vocht het eerste gaat verdampen. Zo zal de substantie dikker en zoeter worden. Men blijft het sap verhitten totdat het de dichtheid en stroperigheid heeft van de ahornsiroop die we allemaal kennen.

Hoeveel sap heeft men nodig om siroop te maken?  Met ongeveer 40 liter vers esdoornsap dat uit de boom komt maakt men uiteindelijk één liter pure ahornsiroop.

Super veel goesting gekregen?

Bestel dan zeker tijdig jouw Bunny breakfastbox of Bunny brunchbox voor Pasen! ????????

 

???? Afhalen?

  • Vrijdag 2/4/21 tussen 16u en 18u
  • Zaterdag 3/4/21, zondag 4/4/21 en maandag 5/4/21 tussen 8u en 11u30

 

????‍ Waar?

 

Levering?

  • Zaterdag 3/4/21, zondag 4/4/21 en maandag 5/4/21 tussen 8u en 10u
  • Levering gebeurt tussen 8u en 10u naargelang de drukte – exact uur afhankelijk van onze route.
  • Levering gratis in groot Lievegem (Zomergem, Lovendegem, Oostwinkel, Ronsele, Waarschoot, Vinderhoute en Beke)
  • Mits leveringskost ook in andere gemeentes (vraag de mogelijkheden na).

 

☎️  Bestellen?

 

 

#laatdepaashaasmaarkomen #pasenkomtdichterbij #ontbijtbox #brunch #lunchbox #aperobox #kooplokaal #sintmaurushoeve #brasserie #feestzaal #lievegem #lieverlievegems #nadiascakes #jornurbainphotographer #restaurantmubart #gent #bongoesta #proefbeleefherinner