Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Tips  / Tips uit grootmoeders tijd
grootmoeders servies handige tips uit grootmoeders tijd gerechten van toen vanuit onze Gentse cateringzaak

Tips uit grootmoeders tijd

Met een doorgesneden ajuin naast jouw bed slapen als je verkouden bent, een glas melk drinken wanneer je te pikant hebt gegeten, twee rauwe knoflooktenen eten als je voelt dat je ziek gaat worden, … allemaal raad van onze oma’s.  Sommige zijn vaak heel gek maar veelal werken ze wel.

Onze grootmoeders hebben niet alleen handige tips op het gebied van gezondheid, maar uiteraard ook in de keuken. En als er iets is wat ons interesseert in onze Gentse cateringzaak, dan is het dat wel!   Hoe maken we een aangekoekte pan mooi? Hoe krijg we rode wijnvlekken uit de kleren? Onze grootmoeders helpen ons altijd graag verder!

Praktische tips uit Grootmoeders tijd

We delen graag enkel van onze tips met jou.

Bakken en braden van vlees

Wanneer je vlees en aardappelen wil bakken doe je dit best in olie en boter.  De olie zorgt namelijk voor een hoger verbrandingspunt zodat de boter niet zo snel kan verbranden.

Een aangebakken pan

Geen gevloek meer met een staalsponsje of vod om een aangekoekte pan proper te krijgen.  We doen gewoon wat sodakristallen in de aangekoekte pan met een bodempje heet water en laten dit een nachtje staan aan de afwas.  De volgende ochtend gaat het vuil zo uit de pan.

Hoe laat je jouw kookpot niet overkoken?

Om ervoor te zorgen dat het water bij het koken van onze aardappelen, pasta of rijst niet overkookt doen we hier eenvoudigweg een klontje boter bij.

Citroenen tot de laatste druppel benutten

Citroenen geven meer sap als je ze even warm maakt onder de kraan voordat je ze gaat persen.

Moet je ook altijd huilen bij het snijden van een ajuin?

Gedaan met het opzetten van een gekke duikersbril! Maak gewoon jouw polsen en jouw mes nat met water. De stof die de tranen veroorzaakt in jouw ogen interageert met de dichtstbijzijnde ‘waterbron’.

Vaarwel stinkende handen!

Heeft u vaak last van stinkende handen door het snijden van een ajuin, prei, … ?  Wrijf dan gewoon op voorhand jouw handen in met een beetje olijfolie en was ze achteraf af met een beetje zeezout.

Onze dampkap schoonmaken

Het schoonmaken van onze dampkap was vroeger heel vervelend.   Deze was altijd heel vettig en dat laagje was vaak moeilijk weg te krijgen.  Sinds de oma ons liet weten dat we de dampkamp best eerst schoonmaken met water en een doekje en vervolgens als ze droog is deze moeten insmeren met babyolie op een papieren doekje, is deze zo gemakkelijk proper te maken.  Nadien enkel nog met een proper papiertje erover en het is klaar.

Geur van eten in onze keuken, een feestzaal, vergaderruimte, eventlocatie, …

Tijdens een bedrijfsfeest in het thema van “Après ski” bleef de geur van de raclette hangen in hun bedrijfspand.  Het personeel had hier tijdens het event niet veel last van.  De dag erna was echter de kans groot dat de ruimte enige geur zou overhouden aan de gesmolten kaas.  Dit konden we heel eenvoudig oplossen door enkele kommetjes gevuld met azijn in de ruimte te zetten.  Azijn werkt namelijk heel neutraliserend en absorbeert de hevige geuren.

 

Dagelijks merken we op dat we tot op vandaag nog steeds heel wat van de tips van onze grootmoeders toepassen in onze cateringzaak.

Hebben jullie ook tips?

Hebben jullie zelf ook nog zo’n praktische tips die jullie nog toepassen in jullie dagelijks leven en die te maken hebben met eten, drinken, feesten, … ?  Laat ze ons dan zeker weten en stuur een mailtje naar [email protected] en wie weet brengt je ons wel iets héél praktisch bij!

 

#handigetipsvangrootmoeder #Vlaamseklassiekers #nostalgie #ambacht #vlaamseboerenkost #grootmoederskeuken #gerechtenvantoen #tradities #cateringgent #familierecepten #gezelligheid #wintersbedrijfsfeest #bongoesta #proefbeleefherinner