Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Food  / De seizoensgroenten. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waar komen ze vandaan?

De seizoensgroenten. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waar komen ze vandaan?

Seizoenen komen en seizoenen gaan, dit geldt ook voor de groentjes van de boer waar Bon Goesta zijn lekkere en verse groentjes haalt.

Het seizoen van de spruitjes en het witloof loopt bijna op z’n einde. Dus is het nu tijd voor iets anders! De Wortel! Wortels kan je op heel veel verschillende manieren klaarmaken; rauw, gekookt, geraspt, in schijfjes, frietjes… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar weet je waarom de oranje wortel zo populair is bij ons?

Wortels bestaan in alle soorten en formaten. Zo heb je bijvoorbeeld ook witte, gele, paarse wortels. Een vaak voorkomende theorie is dat de oranje wortel een soort van steunbetoog was aan het Huis van Oranje. In de zestiende eeuw leidde Willem Van Oranje de opstand tegen de Spanjaarden. Deze opstand had de Tachtigjarige Oorlog als gevolg. Maar wat blijkt? Deze theorie zou niet helemaal kloppen. Oranje wortels verschenen namelijk eerder in het straatbeeld. De mensen zouden destijds voor oranje wortels gekozen hebben omdat het de mode was.

Dieter, de chef van Bon Goesta las ooit eens in een culinair geschiedenisboek een heel ander verhaal. Die theorie gaat als volgt: de eerste wortels kwamen in Nederland uit Iran vervoert door de Verenigde Oost-Indische compagnie.  De oranje kleur kwam er na kruisingen en werd beschouwd als eerbetoon aan Willem van Oranje.

Genoeg over oorlog en appelsienen!

Bon Goesta is ook helemaal fan van de wortel en wil de meest verse en lekkerste wortels aanbieden. Daarom staat Bon Goesta in nauw contact met de lokale boeren. Een goede relatie met de lokale ambachtsman staat voorop! Zo kunnen wij al onze producten met veel liefde en zorg serveren.

Heb jij ook goesting gekregen in een lekkere wortel of iets helemaal anders? Contacteer ons telefonisch op het nummer 09 335 27 77 of mail naar [email protected] voor vrijblijvende informatie.

 

#groentjes #oranjewortel #wortel #seizoensgroenten #catering #cateraar #gent #bongoesta #proefbeleefherinner