Feestzaal Sint-Maurus-Hoeve / Food  / Ontstaan van de Belgische friet

Ontstaan van de Belgische friet

Frietjes zijn gemaakt van aardappelen ook wel patatten genoemd. Een patat betekent een aardappel in België maar in Nederland betekent een patat of bakje patat, een pakje friet met mayonaise.  Later meer over frietjes … nu eerst wat meer over aardappelen. Aardappelen zijn heel voedzaam en maken bij heel veel gezinnen deel uit van het dagelijkse menu. Er zijn een aantal theorieën over hoe deze op ons bord geraakt zijn.

Hoe is de aardappel in België geraakt?

Paul Illegems, auteur van verschillende boeken over frieten legt de oorsprong in Spanje. Hij schrijft dat één van de eerste teelten in Spanje plaatsvonden, namelijk in Sevilla in een klooster. Daar woonde een non die heel geïnteresseerd was in voeding en ook in de aardappel, zo blijkt. In Spanje wordt heel veel met olijfolie gebakken en is het zeer aannemelijk om te geloven dat de Spanjaarden deze kennis en groente hebben meegebracht. Maar het is niet de enige theorie. In 1567 stuurde ene Juan De la Molina enkele vaten aardappelen naar zijn broer, Luis, in Antwerpen. Deze Juan zat toen op de Canarische eilanden en dankzij hem zijn we ook beginnen smullen van deze heerlijke knollen (Verwimp, 2013).

Ontstaan Belgische friet

Maar van waar komen dan onze Belgische frieten? Een heel bekend verhaal over het ontstaan komt van een manuscript van Joseph Gérard uit 1781. Volgens hem visten de inwoners (vooral de armen) van Namen, Dinant en Andenne in de Maas naar kleine visjes. Maar in de winter bevroor het water en sneden ze aardappelen in de vorm van de visjes en frituurden ze de aardappelen op dezelfde manier. Deze theorie wordt tenietgedaan door Pierre Leclercq die zegt dat vet toen veel te duur was voor de armen (“De onduidelijke oorsprong van de friet”, z.d.).

Er bestaan heel veel theorieën over het ontstaan van de Belgische frietjes, jammer genoeg veel te veel om hier neer te pennen. Ook bestaat er geen enkele theorie die wetenschappelijk bewezen is, dat maakt het speculeren des te leuker. Laat er ons gewoon toe komen dat de Belgische friet een Nationale trots is geworden en deze ons Belgen nooit mag afgenomen worden. Je bent waarschijnlijk toch ook één van die Belgen die bij het thuiskomen na een buitenlandse vakantie de eerste frituur binnengaat om te smullen?

Verschillende soorten friet

Amerikanen noemen onze frietjes ‘French fries’ maar Franse frietjes zijn dunner en platter dan de echte Belgische frietjes. Je hebt ook nog pommes Pont-Neuf, pommes bataille, pommes paille, steppegras-frietjes…

Bij Bon Goesta maken we ook lekkere, echte Belgische frietjes. Wij maken onze frietjes in volledig plantaardig frituurvet en kiezen steevast voor bintjes omdat deze voor de beste frietjes zorgen. Ook laten we er de schil aan voor extra smaak. De frietjes worden gebakken op onze eigen frietbakfiets en dat zorgt voor een leuke en unieke eyecatcher.

Ook goesting gekregen in ‘een goe pak friet’ of iets helemaal anders?

Contacteer ons telefonisch op het nummer 09 335 27 77 of mail naar [email protected] voor vrijblijvende informatie.

 

#belgisch #frietjes #friet #onzenationaletrots #stoverij #volauvent #aardappel #patat #balletjesintomatensaus #puntzakjes #catering #cateraar #gent #bongoesta #proefbeleefherinner

 

 

Literatuurlijst

De (onduidelijke) oorsprong van de friet. (z.d.). Geraadpleegd op 28 maart 2019, van http://www.navefri-unafri.be/nl/de-frietkotcultuur/de-onduidelijke-oorsprong-van-de-friet

Verwimp, S. (2013, 21 januari). Gerechten met streken – Ligt de oorsprong van de friet nu in België, Frankrijk of… Spanje? Geraadpleegd op 28 maart 2019, van https://koken.vtm.be/blog/gerechten-met-streken-ligt-de-oorsprong-van-de-friet-nu-in-belgie-frankrijk-spanje